Релігія про здоров'я і хвороби

Сторінки: 1 2 3

У ряді церков і храмів можна побачити ікону із зображенням міста, на який ангели шлють свої стріли. Той, у кого влучила стріла, захворює. Це картинне, наочне зображення релігійного уявлення про походження і сутності хвороби. Хвороба - це «божа кара».
«Второзаконня» говорить, наприклад: «Якщо не будеш слухатися голосу господа, бога твого, то приліпить господь до тебе моровицю... вразить тебе чахлостью і і, і пропасницею, і запаленням... проказою єгипетської, і почечуем, і струпами, і чесоткою, від якої ти вилікуватися не можеш, ударить тебе господь».
У поглядах католиків і православних на психічні хвороби є деякі відмінності. Якщо католики психічні хвороби вважають справою добровільного союзу людини з дияволом, то православні розглядають душевні захворювання як результат впровадження біса в людини всупереч його волі. Тому католики у часи інквізиції закликали до знищення психічно хворих, православні вважали необхідним лише ув'язнення цих хворих в монастирі.
Але якщо хвороба є «покаранням» божим за гріхи людини, то за що ж він «карає» немовлят, які не встигли зробити ніяких гріхів?! За що він «карає» глибоко віруючих і навіть його «земних представників», служителів релігійного культу?!
Щоб вийти з такого скрутного становища, богослови придумали інший спосіб пояснення хвороб. Вони кажуть, що бог зсилає хвороби на людей для випробування віри. Але таке пояснення не витримує критики. Адже бог всезнаючий, він обізнаний про минуле, сьогодення і майбутнє людей, про їх думки і наміри. Але якщо він добрий і все знає про людей, тоді навіщо ж йому відчувати їхню віру?
Насправді релігійна догма про хвороби - вигадка богословів. Причому ця вигадка має земної прообраз. У эксплуататорском суспільстві, заснованому на експлуатації, ворожнечу та недовіру, графи, князі, королі, імператори і служителі релігійного культу нерідко практикували такий спосіб випробування вірності своїх підданих. Вони карали їх і стежили за тим, як громадяни оцінюють це покарання. Якщо підданий розглядає покарання як належне, справедливе і розумне рішення свого владики, то останній вважає його «своїм», «вірним». Якщо покараний висловлює невдоволення, нарікає і протестує, то, значить, він ненадійний, невірний і т. п. Ця земна міра випробування вірності підданих і була «перенесена на небо», тобто фантазії віруючих перетворена в божественне засіб випробування їх релігійної вірності шляхом послання покарання - хвороби. «...Якщо людина створює бога за своїм образом і подобою,- говорив Р. В. Плеханов,-...то ясно, що і свої відносини до „вищим силам" він буде уявляти за образом і подобою знайомих йому відносин, пануючих в суспільстві, до якого він належить...»
Пояснення церковниками хвороби як божої кари або як засоби випробування так чи інакше ставить під сумнів гуманність, людинолюбство бога. Враховуючи це, богослови нерідко розглядають хвороба як результат витівок, підступів диявола. Чума, лихоманка і всі інші важкі хвороби являють собою не що інше, як справа диявола, кажуть вони. Під впливом таких поглядів на хворобу римський папа Інокентій VII видав спеціальну буллу, згідно з якою всі так звані одержимі повинні були піддаватися різним тортурам до тих пір, поки вони не зізнавалися у своїй «зв'язку» з дияволом. У дореволюційній Росії захворювання малярією, наприклад, розглядалося як підступи дванадцяти злих духів, дочок царя Ірода. Це знайшло своє відображення у назві симптомів хвороби, які співзвучні імена злих духів - дів: Тряссея, Огнея, Ломея, Ледея і т. д.