Тарантули

В СРСР відомо 13 представників роду Licosa singoriensis.
Тарантули поширені широко. На півночі їх ареал проходить з верхів'їв Дніпра, Прип'яті, Єнісею, Верхній Тунгуски, Волги і Ками; вони населяють пустельну зону Середньої Азії і Казахстану (велика раса) і південну степову зону Європейської частини СРСР (дрібна раса). Східна межа поширення тарантулів проходить, очевидно, на території Монголії та Китаю, значно відхиляючись на південь і на захід - до Греції, Малої Азії та Єгипту; південна межа - по території Північної Африки і далі, відхиляючись на схід,- через Угорщину, Румунію і Австрію. Екологічна пластичність тарантулів підтверджується різноманітністю кліматичних умов і ландшафтних зон їхнього місця проживання (П. І. Мариковський, 1956). Живуть тарантули у викопаних ними норах розміром від 2 до 5 см, в них вони проводять більшу частину життя. Нори вільно висвітлюються сонячними променями, необхідними для статевого дозрівання і розвитку в коконах потомства.

тарантул
Рис. 6. Тарантул в позі загрози

Найбільш широко поширений тарантул південноросійський - волохатий павук довжиною 3-4 див Головогрудь грушоподібної форми з роговими придатками і очима, спереду - хелицеры, педипальпы з волосками і ротові придатки. Довгі потужні і сильні ноги неоднакової величини, з численними волосками. Черевце яйцевидної форми, звужене спереду, тіло вкрите густими волосками. Забарвлення головогруди - темні і світлі смуги, вентральний щиток чорного кольору; на черевці - білі, сірі, темні та чорні плями і смужки. Самці світліше самок. З віком тарантула забарвлення змінюється відповідно до місця проживання (рис. 6). Хелицеры служать не тільки для укусу, за допомогою них тарантул подрібнює їжу, риє землю. Звукові хвилі уловлюються відчутних волосками на відстані до 10-15 м. Вночі тарантули добре бачать видобуток (дрібні комахи - жужелиці, жуки-скакуни, капустянки, цвіркуни та ін), моторно налітають на неї, хапають, притримуючи його ногами, і пожирають, втикаючи кігтики хелицер.
У віці 1 року тарантули досягають статевої зрілості і після останньої линьки вступають в копуляцию. Самець, помітивши, що сидить у входу в нору самку, обережно посмикує паутинную вистилку, постукує педипальпами, черевцем і вібрує ногами. Поступово наближаючись, захоплює головогрудь самки і деякий час буває млявою; після поворотів черевця протягом 1-3 з прикладає педипальпы до статевого отвору самки, що знаходиться в каталептическом стані. Цей процес відбувається 5-10 разів, поки самка не скидає з себе самця. До початку осені самці гинуть; самки з настанням заморозків, закопавшись в нору, впадають в заціпеніння, щільно притиснувши до черевця зігнуті ноги. Навесні самки відкопують нору, 5-6 днів прогріваються біля входу і пожирають здобич, потім, закопуючи нори, завивають кулясті, слеша плескаті з обох боків, іноді грушоподібні кокони розміром 1-3 см і відкладають в кожній по 200 - 700 яєць.
Самка охороняє кокони від поштовхів і ударів; прориваючи ковпачок кокона, вона прогріває їх - у спекотні дні вранці і ввечері, в теплі цілий день. Після виведення німфи вона розриває шов кокона, щоб збільшити його обсяг. Через кілька днів павучки линяють і переходять у другий вік, самка розриває шви кокона, і павучки протягом декількох днів покидають його. Неспокійна самка підганяє до себе заблукали павучків, прогріває їх на сонці. Зачепившись за тіло матері, павучки подорожують. На луках, солончаках, берегах озер, річок та інших водойм самка закінчує подорож, павучки падають з її тіла і кілька секунд залишаються нерухомими, потім розбігаються і ведуть самостійний спосіб життя. Багато самки, особливо дрібної раси, гинуть, вцілілі в кінці травня - початку червня вдруге завивати кокони і відкладають у них яйця (в меншій кількості). Сидячи в норі, закритою ковпачком, вони поступово втрачають сили, виснажуються і до початку - середині серпня гинуть.
Якби не короткий термін життя каракуртів і тарантулів, важко було б уявити собі можливу їх кількість, число контактів з ними людей і випадків укусу.